Επιτάφιος…in town

Το τελευταίο διάστημα, έχω παρατηρήσει πως στρεφόμαστε όλο και περισσότερο στα Θεία… είτε για να αναρωτηθούμε «Γιατί Θεέ μου;» ξεφυσώντας, είτε για να αγκομαχήσουμε «Ωχ Παναγίτσα  μου» ακολουθώντας και ένα Ουφφφφ που σηκώνει σκόνη σε απόσταση ενός χιλιομέτρου (ξαλαφρώνεις, όμως, η αλήθεια είναι), είτε απλά για να ευχαριστήσουμε που έχουμε την υγειά μας παρά τα άγχη και τα βάρη που μας πλακώνουν (γερή κράση ο Έλληνας!). Άρα, μέρες που είναι, οι εκκλησίες είναι και πιο γεμάτες.

Έτσι, λοιπόν, σαν καλή Αθηναία, είπα να σας ενημερώσω για το ποια ενορία να επιλέξετε, όσοι μείνετε εντός των τειχών όπως κι εγώ, για την περιφορά του Επιταφίου. Ημέρα κατάνυξης, ημέρα της κορύφωσης του Θείου δράματος και οι επιλογές πολλές.

Μεγαλοπρεπής και κλασσικός ο Επιτάφιος της Μητρόπολης, ακολουθείται και από άγημα οπλιτών, προσδίδοντας μεγαλύτερη αίγλη στην περιφορά του.

Αν ψάχνετε κάτι πιο γραφικό, στην Πλάκα θα βρεθείτε στη διασταύρωση όλων των εκκλησιών της περιοχής, με Αθηναίους να ψέλνουν μελωδικά. Μπορείτε να χαθείτε στα σοκάκια, ακολουθώντας είτε την πομπή του Ναού του Σωτήρος, είτε της Αγίας Αικατερίνης είτε της Παναγίας της Γρηγορούσας, που περνούν κοντά από τα αρχαία ερείπια.

Η Ρώσικη εκκλησία, στη συμβολή των  οδών  Φιλελλήνων & Αμαλίας, είναι μία επίσης ενδιαφέρουσα πρόταση. Έχει τύχει να παρευρεθώ σε μυστήριο εκεί και ήταν πράγματι κατανυκτικά.

Αν ανεβείτε στο Λυκαβηττό, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείσετε από ψηλά τους Επιταφίους της πόλης να ξεχύνονται στους δρόμους. Εκεί, υπάρχουν 2 επιλογές: το παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου αλλά και αυτό των Αγίων Ισιδώρων.

Στα Τουρκοβούνια και συγκεκριμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Επιτάφιος από το 1989 είναι στα χέρια των Αιθιόπων που ζουν στην περιοχή, οι οποίοι μεταφέρουν μία ιδιαίτερη αίσθηση στην ημέρα. Σίγουρα ξεχωριστή εμπειρία.

Αν, τέλος, είστε βιαστικοί και θέλετε να προηγειθείτε όλων, σας προτείνω τη Μονή Καισαριανής. Εκεί, ο μεσημεριανός Επιτάφιος, η βυζαντινή αρχιτεκτονική και η ατμόσφαιρα του δάσους υπόσχονται να σας μεταφέρουν εκτός πόλης.

Ποιος είπε πως το Πάσχα είναι για το χωριό;

 

About Decofairy

I'm an interior designer, who likes writing, photo shooting and travelling. I'm the owner of "space interiors" (an interior design office) I like also share ideas about decoration and more, so follow me ... www.decofairy.gr
This entry was posted in Ευ Ζην... and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s