Μια κίτρινη γροθιά στην Κωνσταντινούπολη

Περπατάω στα στενά της Ανατολικής πλευράς της Πόλης και παντού διακρίνω γκράφιτι με κίτρινες γροθιές…άλλες έχουν ουρά, άλλες έχουν μάτια,άλλες πάλι φτερά, αλλά πάντα είναι αριστερόχειρες.

Με τα γκράφιτι έχω εδώ και καιρό ιδιαίτερη σχέση…μου αρέσει να τα φωτογραφίζω και να ψάχνω λεπτομέρειες για τους δημιουργούς τους. Έτσι έκανα και με τα συγκεκριμένα και ανακάλυψα πως δεν είναι σχεδιασμένα από κάποιον Τούρκο εξεγερμένο, αλλά από τον Matthias Wermke, έναν Βερολινέζο, που κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Κωνσταντινούπολη όπου βρέθηκε με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών (ERASMUS), γέμισε την περιοχή μεταξύ Γαλατά και Πέρα (ή  Karakoy και Beyoglu κατά τους Τούρκους) με κίτρινες γροθιές.

Γνωστός έγινε βέβαια, όχι με το πραγματικό του όνομα, αλλά με το nickname «Kripoe», όπως και υπογράφει τις δημιουργίες του.

O Matthias, έχει σπουδάσει στο τμήμα Καλών Τεχνών του Βερολίνου και έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με video art και ταινίες μικρού μήκους.

Σίγουρα το γεγονός πως μεγάλωσε στο Kreuzberg όπου υπάρχουν πολλοί Τούρκοι μετανάστες, τον επηρέασε αρκετά. Tα γκράφιτι εκεί γίνονταν από τους νεαρούς Τούρκους σε συνδυασμό με τοπική Hip hop Μουσική. Όσο για το συμβολισμό των κίτρινων γροθιών, ο Matthias δεν έχει πει και πολλά…απλά πως το κυνηγητό που «έπαιξε» ελάχιστες αναλογικά  φορές -αν κρίνουμε τον αριθμό των γροθιών που ζωγράφισε- με την αυστηρή αστυνομία της Τουρκίας, του έδινε ώθηση να συνεχίσει.

Τα περίεργα παιχνίδια της αδρεναλίνης ίσως;

Advertisements

About Decofairy

I'm an interior designer, who likes writing, photo shooting and travelling. I'm the owner of "space interiors" (an interior design office) I like also share ideas about decoration and more, so follow me ... www.decofairy.gr
This entry was posted in Η τέχνη του ταξιδιού..., Κοινωνία, Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Μια κίτρινη γροθιά στην Κωνσταντινούπολη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s