Ο δρόμος των μπαχαρικών & το πιπέρι καγιέν.

«Πιπέρι. Είναι καυτό και καίει: Ήλιος! Στη μέση είναι ο ήλιος και τα βλέπει όλα. Γι’ αυτό και το πιπέρι μπαίνει παντού, σ’ όλα τα φαγιά… Μετά είναι ο Ερμής, ζεστός κι αυτός σαν το κόκκινο πιπέρι… Kι ύστερα η Αφροδίτη: Κανέλλα! Η Αφροδίτη ήταν η πιο όμορφη κοπέλα. Γι’ αυτό η Αφροδίτη είναι και πικρή και γλυκιά, όπως όλες τις γυναίκες. Μετά είναι η γη, εδώ που είμαστε. Και τι υπάρχει στη Γη; Η ζωή. Και τι χρειάζεται η ζωή; Να τρώμε. Και τι χρειάζεται το φαΐ για να νοστιμέψει; Αλάτι! Η ζωή και το φαΐ θέλουν αλάτι».


Λόγια μαγικά από την πολίτικη κουζίνα… όσες φορές κι αν δω την ταινία, μαγεύομαι από τις εικόνες, φαντάζομαι τις μυρωδιές και τις γεύσεις που μπλέκονται στον ουρανίσκο… Ουρανίσκος…Ουρανός…όπως ο ουρανός φιλοξενεί τους πλανητες, έτσι κι ο ουρανίσκος δέχεται τις γεύσεις των μπαχαρικών!

Προσφατα «ανακαλυψα» το πιπερι καγιεν. Κι οταν λεω ανακαλυψα, εννοω χρησιμοποίησα στη  μαγειρικη μου…απορω πως δεν ετυχε νωριτερα, αφου ειμαι λατρης όλων των μπαχαρικών, βοτάνων & μυρωδικών. Όπως και να’χει, κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Το σακουλάκι που έφερα από την Αγγλία, έχει ήδη αδειάσει κατά το ¼  κι έχει ανοίξει στις συνταγές μου νέες προοπτικές. Πειράματα παντού… από σούπες και ψητά ως  σοκολατάκια και σαλάτες… ακόμη και στο πράσινο τσάι μου ανάμειξα λίγο και θα πρότεινα να το δοκιμάσετε.

Έγινε κι αυτό ένα από τις μικρές «ψυχώσεις» που με πιάνουν μόλις ανακαλύπτω κάτι… μέχρι να έρθει το επόμενο! Θυμήθηκα έτσι να ξαναπιάσω το βιβλίο που είχα αφήσει στη μέση, χάρη του ταξιδιού (επέλεξα  να πάρω μαζί μου 2 μικρότερα αντί αυτού που είναι σχετικά μεγάλο) και χάρη στο «Φάντασμα της Όπερας»  που έπρεπε να διαβάσω για να προλάβω τη συνάντηση στη λέσχη βιβλίου που συμμετέχω.

«Ο δρόμος των μπαχαρικών» (είναι το βιβλίο στο οποίο αναφέρομαι) σου αφήνει τη γεύση του μοσχοκάρυδου στο μυαλό, ανακατεμένο με ένα σωρό από περιπέτειες διάρκειας 5 ετών, που οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας νέας Ηπείρου. Διαπιστώνεις πόσο σημαντικά υπήρξαν τα μπαχαρικά για την κοινωνία και όχι μόνο για τη μαγειρική, και τι αγώνες κοινωνικοοικονομικής, πολιτικής και πολιτισμού  έγιναν  για χάρη τους.

Πρόκειται για ένα βιβλίο ιστορίας πολιτικής &  πολιτισμών, που με ξεγέλασε για να το διαβάσω, χάρη στις αναφορές του στα διάφορα μπαχαρικά και το πώς ανακαλύφθηκαν.  Διαβάζεται & κατανοείται  εύκολα, ακόμη και από αυτούς που δεν αγαπουν ιδιαιτερα την «Ιστορια»…(σε αυτούς ανήκω κι εγώ)

Κι όπως ηδη προανεφερα, το θυμηθηκα χαρη στο πιπερι καγιεν που μπηκε ξαφνικα στη μαγειρικη μου. Κι όπως κάθε τι νέο μου τραβάει την προσοχή, έψαξα κι έμαθα τι είναι το πιπέρι καγιέν…

Προέρχεται από το τσίλι κι έφτασε στην Ευρώπη χάρη στον Κολόμβο. Βοηθάει στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος, στην πέψη,  στην αρθρίτιδα  και είναι και αντιμυκητιακό.

Η αληθεια είναι πως όλα τα παραπάνω καλά είναι, αλλά εμένα με μάγεψε η ιδιαίτερη γεύση που δίνει…

Και σαν μπονους που διαβάσατε τις γευστικές μου ανησυχίες, σας δινω μια απλούστατη συνταγή για πιπερατα σοκολατακια…(προσοχη: τα υλικα είναι αφροδισιακα)

ΥΛΙΚΑ:
500 γρ. κουβερτούρα
½ κουτ. του γλυκού πιπέρι καγιέν
½ κουτ. του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κουτ. του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρι την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά και με δύο κουταλάκια δημιουργούμε σοκολατάκια πάνω σε μία λαδόκολλα.

Αφήνουμε να κρυώσουν για μισή ώρα στην κατάψυξη…και τα απολαμβάνουμε με ένα ποτηρι ροζέ αφρώδη οίνο όπως Malvasia Rosetta 2009, ενώ ακούμε αυτό:


About Decofairy

I'm an interior designer, who likes writing, photo shooting and travelling. I'm the owner of "space interiors" (an interior design office) I like also share ideas about decoration and more, so follow me ... www.decofairy.gr
This entry was posted in περί ορέξεως..., Ευ Ζην..., Ημερολογιακά..., Ιστορία, Κινηματογράφος, Οίνος, μουσική and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 απαντήσεις στο Ο δρόμος των μπαχαρικών & το πιπέρι καγιέν.

  1. Ο/Η Aργυρώ λέει:

    Αλλο ενα υπεροχο ποστ!
    Δεν εχει τυχει να δοκιμασω πιπερι καγιεν,αλλα μου κινησες την περιεργεια η αληθεια!Οποτε θα δοκιμασω να φτιαξω την συνταγη που προτεινεις για τα σοκολατακια σε συνδυασμο με το κρασι και το υπεροχο τραγουδι και φυσικα θα το ενταξω στην μαγειρικη μου!
    Σ’ευχαριστουμε!!!

  2. Ο/Η cortezzia λέει:

    Περιμένω εντυπώσεις!🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s