Τζάκι..η θαλπωρή στο σπίτι.

Βρισκόμαστε λίγο πριν τον χειμώνα και καλό είναι να προετοιμαστούμε για τη ζεστασιά. Όταν μάλιστα στο σπίτι υπάρχει τζάκι, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για ρομαντικές βραδιές.
Με τον σύντροφό σας ή με παρέα, με μουσική ή με επιτραπέζια παιχνίδια, με κρασάκι ή κάστανα στη θράκα, η εικόνα συμπληρώνεται ιδανικά με το τζάκι.


                 

 

 

Το τζάκι σε κάθε σπίτι, λειτουργεί σαν διακοσμητικό στοιχείο, πλημμυρίζει το δωμάτιο θαλπωρή και προκαλεί φιλικές συγκεντρώσεις τριγύρω του. Τι κι αν υπάρχει και κεντρική θέρμανση στο σπίτι; Οι φλόγες  δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στην ατμόσφαιρα, ενεργοποιώντας όλες τις αισθήσεις μας…η μυρωδιά του ξύλου, η τέλεια κίνηση της φωτιάς, η ζέστη που νοιώθουμε όσο πιο κοντά πλησιάζουμε, ο θόρυβος του ξύλου που σκάει, η μοναδική γεύση μιας ψητής πατάτας ή το καμένου κάστανου, είναι αυτά που αναζητούμε από αυτό.  Ο κάθε χώρος όμως, έχει το δικό του διακοσμητικό στυλ, στο οποίο πρέπει να ενσωματωθεί και το τζάκι μας, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η εικόνα του σπιτιού. Γι’ αυτό απαραίτητη είναι η σωστή έρευνα και η ολοκληρωμένη μελέτη για τη θέση και την  αισθητική του τζακιού πριν ξεκινήσει η κατασκευή.        

                     

                                              

 

Υπάρχουν διάφορα είδη τζακιών, με κυρίαρχα τα χτιστά και τα μαντεμένια. Πέρα από αυτά υπάρχουν τα προκατασκευασμένα, τα ενεργειακά, και τα τζάκια χωρίς καμινάδα, που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Την τελική εικόνα βέβαια, τη δίνει η διακόσμησή του. Επιλέγοντας μάρμαρο, γρανίτη, inox, ταπετσαρία, τεχνοτροπία, ή πέτρα θα δώσετε το ύφος που χρειάζεται για να δέσει με το σύνολο του χώρου σας.

 

Για τη σωστή λειτουργία όμως ενός τζακιού, εκτός από τον τρόπο κατασκευής, παίζουν ρόλο και το ξύλα που θα επιλέξουμε. Ανάλογα με το μέγεθος της εστίας και το μέγεθος του δωματίου, επιλέγουμε σκληρά ή μαλακά ξύλα. Το σκληρό κούτσουρο καίει αργά και τα υπολείμματα αργούν να κρυώσουν. Αντίθετα τα μαλακά ξύλα, είναι πιο ζωντανά και σκάνε, δημιουργώντας και ηχητική ατμόσφαιρα. Βασική προϋπόθεση, τα ξύλα να είναι στεγνά για να παρέχουν περισσότερη θερμότητα. Το είδος του ξύλου, θα καθορίσει και τη μυρωδιά που θα αναδυθεί με την καύση του.

Δεν έχετε λοιπόν παρά να διαλέξετε το ύφος που θέλετε να δώσετε στο χώρο σας με την κατάλληλη διακόσμηση και θέση του τζακιού, και στη συνέχεια να επιλέξετε την φλόγα που σας ταιριάζει, διαλέγοντας τα ιδανικά ξύλα…

About Decofairy

I'm an interior designer, who likes writing, photo shooting and travelling. I'm the owner of "space interiors" (an interior design office) I like also share ideas about decoration and more, so follow me ... www.decofairy.gr
This entry was posted in Interior Design, Διακόσμηση and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Τζάκι..η θαλπωρή στο σπίτι.

  1. Παράθεμα: 2010 in review: Thank you all! | Cortezzia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s